• Novinky

          • Oznam vedenia školy
            • Oznam vedenia školy

            • Oznamujeme rodičom a žiakom, že dňa 2.februára 2024 (piatok)

              na Spojenej škole Školská 447/2 Turčianske Teplice nebude v prevádzke žiadne zariadenie ani škola, keďže sa uskutoční spoločný teambuilding pre všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v priestoroch Gymnázia M. Galandu.

              Vyplýva to zo zákona č. 138/2019 Z.z. § 79 ods.3 o pedagogických a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

            • Vianočný pozdrav

            • Nech šťastie a radosť vládne u vás doma, nech obchádza Vás nešťastie a smola.

              Nech pohoda vládne nad vianočným stolom a láska prevláda nad zlým slovom. 

            • Výsledky súťaže o najkrajšiu vianočnú výzdobu triedy

            • S radosťou oznamujeme výsledky súťaže. Ďakujeme všetkým zúčastneným za spríjemnenie predvianočnej atmosféry v škole.  Rozhodovanie bolo ťažké preto odmeníme 5 najkrajších tried.

              1. miesto 4.A
              2. miesto 3.A/7.G
              3. miesto 5.R
              4. ďalšie odmenené triedy: 2.R a 3.R

              Víťazom srdečne gratulujeme, prosíme, aby si zástupcovia tried prišli pre sladkú odmenu k zástupkyni školy.  Ďakujeme.

               

            • Vianočná súťaž

            • Skrášľujte, zdobte, vymýšľajte, aby ste sa pritom dobre zabavili, hlavne príjemne cítili a napokon aj niečo chutné v odmene dostali!

            • Vianočná pošta na škole

            • Tento školský rok bude opäť prebiehať v našej škole „Vianočná pošta“. Každý, kto chce potešiť svojho kamaráta, spolužiaka, učiteľa nejakým vianočným pozdravom, želaním, kresbou, môže hodiť svoj odkaz do pripravenej krabice. Krabice na vianočnú poštu budú umiestnené na prízemí a 1. poschodí od 8.12.2023 do 19.12. 2023.  

            • VIANOČNÉ TRHY

            • Základná škola a Gymnázium Mikuláša Galndu si Vás dovoľujú pozvať na vianočné trhy, ktoré sa budú konať v utorok 19.12.2023 od 14:00 do 16:00 hod. v telocvični našej školy. 

              Žiaci si pre Vás prichystali pásmo piesní a básní s vianočnou tématikou. Začiatok besiedky je o 16:00 hod. Príďte si vychutnať čaro predvianočnej atmosféry!

            • Bubnovali sme, aby nás bolo lepšie počuť!

            • November je práve tým mesiacom, ktorý upozorňuje širokú verejnosť na mnohé otázky riešené spoločnosťou. Popri preventívnych aktivít realizovaných školským podporným tímom, OZ Žena v tiesni, IPčkom, divadelným predstavením, sme sa zapojili do celoslovenskej BUBNOVAČKY, ktorá prebiehala 20.11.2023. Tentokrát, keďže išlo o desiate výročie sme na problematiku násilia upozornili bubnovaním po meste Turčianske Teplice, pričom sme sa celá Spojená škola stretli pred Mestským úradom a svoje hlasy vyjadrili na verejnosti. „Ticho deti pred násilím neochráni!“, „ Bumbarasa bom-bom-bom, aby bolo deti počuť von!“ a iné pokriky zneli ulicami mesta. A keďže nás bolo skutočne počuť, svoj príhovor pre deti a dôležitosť ich ochrany vyjadrilo aj vedenie mesta Turčianske Teplice.

              Radi by sme poďakovali žiakom a školskému parlamentu za tvorbu transparentov. 

            • Pripomíname si Deň študentstva

            • Každoročne si 17. novembra pripomíname deň, ktorý v minulosti už viackrát zasiahol do myslí a sŕdc ľudí v našej krajine. Je to deň, ktorý patrí predovšetkým študentom. Pretože práve študenti 17. novembra v roku 1939 vyšli do ulíc, aby protestovali, nesúhlasili, bojovali proti zlu, ktorým vtedy teror a fašizmus bol. Výsledok tohto boja za spravodlivosť a pravdu bol strašný. Zatvorené vysoké školy, zatknutí učitelia a študenti odvlečení do koncentračných táborov, v ktorých mnohí z nich našli smrť. Z tohto dôvodu bol 17. november na manifestačnej schôdzi delegátov 26-tich národov slobodného demokratického sveta označený za Medzinárodný deň študentstva.

              Presne o 50 rokov neskôr 17. novembra 1989 sa taktiež študentskými demonštráciami začala Nežná revolúcia v Prahe a Bratislave. K študentom sa pridala postupne celá verejnosť, čo vyústilo do pádu totalitného režimu. Rok 1989 priniesol národom v Československu, ako aj miliónom ďalších ľudí v strednej a východnej Európe slobodu, demokraciu, obnovenie ľudských práv a slobodu vo vyznávaní viery. Poslanci NR SR na svojom zasadnutí 20. októbra 2001 rozhodli schválením príslušného zákona, že 17. november – Deň boja za slobodu a demokraciu – bude štátnym sviatkom Slovenskej republiky.

            • Divadelné predstavenie - SPLEŤ

            • Dňa 14.11.2023 sa žiaci našej Spojenej školy zúčastnili divadelného predstavenia SPLEŤ v sále kultúrneho domu Turčianske Teplice. Bolo to predstavenie určené starším žiakom, a tak pozornosť bola smerovaná na ôsmakov, deviatakov a našich gymnazistov.

              „Buď sama sebou, lebo ostatní sú už obsadení“ v tomto duchu sa odohrával príbeh Veroniky a mladých ľudí z generácie, ktorá v súčasnosti patrí medzi tie najosamelejšie generácie na svete. Dej odrážal príbeh, kde je  dievča pre svoj pôvod, výzor, názory a postoje vystavené kyberšikane a rasizmu.

              Predstavenie zanechalo hlboký dojem,  bolo plné emócii, najmä tých neprikrášlených – smutných, ale vďaka umeniu boli v ňom i prvky humoru a divadelnej ľahkosti. 

              Táto dokumentárna inscenácia bola v závere obohatená o diskusiu s jej tvorcami ako i odborníkmi – psychologičkou z IPčka. kde žiaci mali možnosť anonymne online formou položiť otázky na ktoré im bolo poskytnutá odpoveď.

              Veríme, že žiakom priniesla diskutovaná téma pohľad na život mladých ľudí, ich potreby, na inakosť a najmä nádej, že cesta pomoci existuje.

            • VANDROVAL ŠUHAJKO

            • Detský folklórny súbor Lúčik vás dňa 10. novembra 2023 o 18.00 hodine pozýva do sály kultúrneho domu v Turčianskych Tepliciach na program VANDROVAL ŠUHAJKO, ktorý je venovaný 30. výročiu založenia súboru.

            • BEZ DROG

            • Žiaci základných škôl predstavujú rizikovú skupinu vo vzťahu k drogám. Sú ovplyvnení svojim okolím – kamarátmi, ale i tými, ktorí v nich vidia perspektívnu klientelu – dílermi. Či sa nám to páči, alebo nie, je to fakt a žiaľ z roka na rok počet závislých na drogách stúpa. Keďže naša škola považuje za podstatné žiakov v tejto oblasti informovať, v piatok 29.9.2023 sme v spolupráci s občianskym združením BEZ DROG pripravili prednášku pre žiakov tried - siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka, kde im odborník v danej oblasti, Peter Remper, porozprával o vplyve drog na emočnú, fyzickú oblasť tela. Pútavým, ale zároveň humorným
              spôsobom sa prednášajúci priblížil k žiakom a témou „PRAVDA O DROGÁCH“ smeroval k podpore prevencie typu „kým nie je príliš neskoro“. Z vyjadrení žiakov v spätnej väzbe vyplynulo, že prednáška bola pre nich prospešná a obohacujúca.

            • Európsky deň jazykov – exkurzia v Trnave

            • 26. septembra je vyhlásený ako Európsky deň jazykov a preto sme sa netradične rozhodli vycestovať za jazykmi do Trnavy. Prečo práve do Trnavy? Trnavská univerzita usporiadala krásnu akciu na Trojičnom námestí. Exkurzie sa zúčastnili žiaci IX.R triedy spolu s pani učiteľkou Hoffelner a pani učiteľkou Džúrovou. Študenti univerzity si pre žiakov pripravili stánky, v ktorých prezentovali jazyky ako angličtinu, nemčinu, francúzštinu, španielčinu, ukrajinčinu, latinčinu, japončinu, ale netradične aj jazyk esperanto, Braillovo písmo, či projekty ERASMUS alebo SAIA. Úlohou nielen našich žiakov bolo plniť úlohy a hlavolamy v jednotlivých jazykoch, mohli sa stretnúť aj s NATIVE speakrami, vziať si so sebou propagačné materiály a pritom sa skvelo zabaviť. Okrem iného sme si pozreli aj krásne centrum Trnavy, historické pamiatky a čo je hlavné – urobili sme si krásny výlet plný zážitkov.

              Verím, že sa podobnej akcie zúčastníme aj budúci rok 😊