• Novinky

            • VIANOČNÉ TRHY

            • Základná škola a Gymnázium Mikuláša Galndu si Vás dovoľujú pozvať na vianočné trhy, ktoré sa budú konať v utorok 19.12.2023 od 14:00 do 16:00 hod. v telocvični našej školy. 

              Žiaci si pre Vás prichystali pásmo piesní a básní s vianočnou tématikou. Začiatok besiedky je o 16:00 hod. Príďte si vychutnať čaro predvianočnej atmosféry!

            • Pripomíname si Deň študentstva

            • Každoročne si 17. novembra pripomíname deň, ktorý v minulosti už viackrát zasiahol do myslí a sŕdc ľudí v našej krajine. Je to deň, ktorý patrí predovšetkým študentom. Pretože práve študenti 17. novembra v roku 1939 vyšli do ulíc, aby protestovali, nesúhlasili, bojovali proti zlu, ktorým vtedy teror a fašizmus bol. Výsledok tohto boja za spravodlivosť a pravdu bol strašný. Zatvorené vysoké školy, zatknutí učitelia a študenti odvlečení do koncentračných táborov, v ktorých mnohí z nich našli smrť. Z tohto dôvodu bol 17. november na manifestačnej schôdzi delegátov 26-tich národov slobodného demokratického sveta označený za Medzinárodný deň študentstva.

              Presne o 50 rokov neskôr 17. novembra 1989 sa taktiež študentskými demonštráciami začala Nežná revolúcia v Prahe a Bratislave. K študentom sa pridala postupne celá verejnosť, čo vyústilo do pádu totalitného režimu. Rok 1989 priniesol národom v Československu, ako aj miliónom ďalších ľudí v strednej a východnej Európe slobodu, demokraciu, obnovenie ľudských práv a slobodu vo vyznávaní viery. Poslanci NR SR na svojom zasadnutí 20. októbra 2001 rozhodli schválením príslušného zákona, že 17. november – Deň boja za slobodu a demokraciu – bude štátnym sviatkom Slovenskej republiky.

            • Divadelné predstavenie - SPLEŤ

            • Dňa 14.11.2023 sa žiaci našej Spojenej školy zúčastnili divadelného predstavenia SPLEŤ v sále kultúrneho domu Turčianske Teplice. Bolo to predstavenie určené starším žiakom, a tak pozornosť bola smerovaná na ôsmakov, deviatakov a našich gymnazistov.

              „Buď sama sebou, lebo ostatní sú už obsadení“ v tomto duchu sa odohrával príbeh Veroniky a mladých ľudí z generácie, ktorá v súčasnosti patrí medzi tie najosamelejšie generácie na svete. Dej odrážal príbeh, kde je  dievča pre svoj pôvod, výzor, názory a postoje vystavené kyberšikane a rasizmu.

              Predstavenie zanechalo hlboký dojem,  bolo plné emócii, najmä tých neprikrášlených – smutných, ale vďaka umeniu boli v ňom i prvky humoru a divadelnej ľahkosti. 

              Táto dokumentárna inscenácia bola v závere obohatená o diskusiu s jej tvorcami ako i odborníkmi – psychologičkou z IPčka. kde žiaci mali možnosť anonymne online formou položiť otázky na ktoré im bolo poskytnutá odpoveď.

              Veríme, že žiakom priniesla diskutovaná téma pohľad na život mladých ľudí, ich potreby, na inakosť a najmä nádej, že cesta pomoci existuje.

            • VANDROVAL ŠUHAJKO

            • Detský folklórny súbor Lúčik vás dňa 10. novembra 2023 o 18.00 hodine pozýva do sály kultúrneho domu v Turčianskych Tepliciach na program VANDROVAL ŠUHAJKO, ktorý je venovaný 30. výročiu založenia súboru.