• Novinky

            • Žiaci našej základnej školy sa vydali na ENTER micro:tour.

            •  

              Dňa 26. januára 2024 sa v našej Základnej škole Horné Rakovce uskutočnilo podujatie ENTER micro:tour. Päť lektoriek občianskeho združenia Aj Ty v IT prinieslo do našej školy, okrem dobrej nálady a ochoty odovzdávať druhým nové vedomosti, krabicu plnú micro:bitov.

              Možnosti micro:bitov si mohli vyskúšať žiaci V.R, VI.R, VII.R a VIII.R triedy. Každý dostal svoju vlastnú knižku s úlohou nazvanou Labyrint, v ktorej bolo potrebné vyznačiť tvary, ktoré im micro:bit, po správnom použití, ukázal. Na záver si ako bonusovú úlohu mohli zostrojiť jednoduchý elektrický obvod a rozsvietiť tak malú žiarovku. Nálada bola výborná a riešenie úloh žiakov zaujalo.

              A čo sú to vlastne micro:bity? Vyvinula ich v roku 2016 televízia BBC na podporu výučby programovania na hodinách informatiky vo Veľkej Británii. Až 90 % žiakov sa po projekte vyjadrilo, že programovať sa môže naučiť každý. Dajú sa s ním vytvárať hry, riešiť matematické zadanie, merať teplota alebo svetelnosť iných zariadení. Micro:bity poskytujú množstvo príležitostí na učenie zábavnou formou.

              Micro:bity sú jednou z možností spestrenia vyučovania informatiky na školách a zároveň hravého učenia sa blokového programovania. Preto verím, že ich čoskoro uvidíme aj na našich hodinách informatiky :)

              Katarína Hanková

          • Oznam vedenia školy
            • Oznam vedenia školy

            • Oznamujeme rodičom a žiakom, že dňa 2.februára 2024 (piatok)

              na Spojenej škole Školská 447/2 Turčianske Teplice nebude v prevádzke žiadne zariadenie ani škola, keďže sa uskutoční spoločný teambuilding pre všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v priestoroch Gymnázia M. Galandu.

              Vyplýva to zo zákona č. 138/2019 Z.z. § 79 ods.3 o pedagogických a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov.